Your-Innovation

Wat weet jij van FashionTech?

FashionTech is booming! Weet jij al wat het inhoudt? Tegenwoordig zijn mode en technologie steeds meer met elkaar aan het fuseren. Zo zijn er al vele slimme kledingstukken uitgevonden. Denk aan jassen die nooit nat kunnen worden of kledingstukken die hun temperatuur aanpassen aan de weersomstandigheden. Maar ook kledingstukken die door een 3D-printer zijn gemaakt! Daarnaast vallen ook virtuele ontwerpen en de technologie om de winkelervaring te verbeteren onder de term FashionTech.

Dit zien we al verschijnen!

FashionTech valt al te bewonderen. Zo zie je slimme mode-items steeds vaker op de catwalk verschijnen. Denk aan tassen met ledverlichting, jeans die je telefoon zouden kunnen besturen, een blouse die je figuur corrigeert en ook de smartwatch waar vele mensen al gebruik van maken. Zo zijn sommige items zeer gangbaar voor de gewone mens en overal verkrijgbaar, en weer andere items zijn nog volop in de ontwikkelfase. Wie weet, lopen we hier op een later moment allemaal mee rond!

Een Nederlandse fashion designer heeft een jurk ontworpen met tentakels die reageren op de omgeving van de drager. Deze jurk is beter bekend als de “spider dress”. Wanneer bijvoorbeeld een omstander met een agressieve houding naar de drager van de jurk loopt, slaan de tentakels uit. Dit idee is gebaseerd op de dierenwereld waarin dieren zichzelf beschermer tegen mogelijk gevaar.

Gaan we deze items ook zelf dragen?

Voor nu zijn de echte FashionTech kledingitems nog niet zo snel verkrijgbaar. De productie laat veelal op zich wachten. Dit komt ook mede door de vraag of we de items met technologie wel écht nodig hebben. Hierover zijn de meningen erg verdeeld. Bijna net zo erg als over de vraag of we als mensen te veel alcohol drinken. Ben jij benieuwd naar je eigen situatie? Doe dan de alcoholisme test!

Kledingstukken die technologie bevatten en wél potentie hebben, zijn kledingitems die communiceren met de drager en/of de omgeving. Zo zie je de zogeheten slimme luiers en ander incontinentiemateriaal steeds verder verbeteren. Deze detecteren onder andere wanneer het materiaal verwisseld dient te worden. Erg handig voor het werkende personeel. Door de toepassing van slimme technologie kunnen tijd en geld bespaard worden.

De rol van technologie bij je winkelervaring

Zoals eerder genoemd, speelt technologie ook een grote rol bij de winkelervaring van consumenten. Mensen moeten gestimuleerd worden om de steden te bezoeken en niet alleen online hun aankopen te doen. Zo experimenteren verschillende winkels al met een flexibel en slim decor. Dit is veranderbaar en dit maakt de winkelbeleving in hun zaak steeds weer vernieuwend. Winkelen moet leuk blijven, en onder andere technologie maakt hier een onderdeel van uit!